bolni na delo

Bolni na delo

S širjenjem Koronavirusa in zaostrovanjem razmer, ko je naraščal strah pred hitrim povečevanjem okuženih, se je v medijih pogosto slišalo: ne hodite bolni na delo! Še posebej so na to opozarjali zdravstveno osebje. Ob vsem tem, sem bila šokirana in se je v meni zbudilo precej vprašanj, predvsem pa vprašanje ali ljudje res hodijo bolni na delo?

Res ljudem ni mar za lastno zdravje? Jim ni mar za zdravje drugih? …. Pa za trenutek pustimo ob strani Koronavirus.

Kaj se lahko iz tega, da hodimo bolni v službo, naučimo?

Dejstvo je, da je Slovencem delo vrednota. Očitno je kljub bolezni hoditi v službo nekaj s čimer se radi hvalimo. Največji šok sem doživela, ko sem slišala izjavo “no letos pa očitno ne bo nagrade za leto brez bolniške”.

Ko smo bolni naš organizem začne prerazporejati svojo energijo. In tako, kot v vseh kriznih situacijah naše telo največ energije usmeri v to, da premagamo “sovražnika”, v primeru bolezni je to virus ali bakterija.

Kako to vpliva na fizično delo?

Zagotovo naša storilnost v času bolezni pade, saj telo večino energije usmerja v zdravljenje. Z dodatnimi fizičnimi obremenitvami pa naše telo še dodatno izčrpavamo. Posledice lahko opazimo v prehladih, ki trajajo zelo dolgo, kot komplikacije pri boleznih, ….

Kaj pa se takrat dogaja z našimi možgani?

Ste mogoče tudi vi tisti, ki si rečete: »ah saj samo malo smrkam in kašljam«. Tako ali tako samo sedim v pisarni in lahko opravljam svoje delo? Lahko bi rekli, da možgani opravljajo dvojno funkcijo, na eni strani poganjajo telo, ki je vaše čudovito orodje za življenje na drugi strani pa poganjajo vašo osebnost z vsemi vašimi željami in ambicijami. Naše delo je v veliki meri odvisno od te druge naloge. A ko zbolimo se prerazporedijo prioritete oskrbovanja naših možganov. Prioriteta je ohraniti in čim prej pozdraviti telo. Kadar odhajate bolni na delo vašim možganom pošiljate signale naj pozabi na vaše telo in oskrbuje vaše ambicije. Vse to seveda negativno vpliva na zdravljenje in hitro se zgodi, da prehlad namesto teden dni z vami ostane kar mesec dni.

Vpliv bolnih zaposlenih na ekipo in podjetje

Iz vidika podjetja bi morala obstajati ničelna toleranca glede prihoda bolnega na delovno mesto. Predstavljate si, da je vaša ekipa, kot veriga. Njena moč je odvisna od najšibkejšega člena. Kadar je najšibkejši člen zaposleni, ki mu primanjkuje znanja ali veščin iz določenega področja, lahko le to krepite. Mu v trenutku šibkosti posredujete prave informacije in tako se okrepi. Kadar pa je najšibkejši člen zaposleni, ki ima zaradi bolezni nižjo storilnost lahko moč vaše verige ohranite le tako, da delo prerazporedite med ostale člene.

Prerazporejanj dela velikokrat lahko prinese s seboj tudi različna trenja med zaposlenimi, kar še dodatno ogroža moč vaše verige. Poleg same učinkovitosti pa je nevarnost širjenja bolezni, kar pomeni, da se vsak dan poveča število šibkih členov.

Zakaj pridejo zaposleni bolni v službo?

Ena naših osnovnih potreb je potreba po priznanju in potreba po pripadnosti. V delovnem okolju pa dobijo zaposleni oboje. Z dobrim opravljanjem dela, dobijo notranje priznanje, da štejejo in so pomembni. Hkrati pa v družbi sodelavcev, dobijo občutek pripadnosti ekipi. Na podzavestni ravni je to signal, da kljub bolezni, slišijo glas: “pojdi v službo”.

Človek je zelo kompleksno bitje. Naših potreb ne izpolnjujemo vedno le v pozitivni luči. To lahko opažamo tudi ob vseh slabih razvadah, kot so kajenje, alkohol in tudi pretirana športna aktivnost. Ljudje se pri zadovoljevanju potreb odzivamo zelo nagonsko in se pogosto ne vprašamo kakšne bodo posledice.

Tako se tudi vaši zaposleni ne vprašajo kakšne bodo posledice tega, da pridejo bolni na delo zanje, za njihove sodelavce in za podjetje. Pogosto jih žene tudi potreba po všečnosti in strah pred tem, da bi vodje o njih mislili, da ne storijo dovolj. Bolni na delovno mesti prihajajo zaposleni z nižjo stopnjo samopodobe in tisti, ki se bojijo za svoje delo. Lahko, da za strah ne obstaja racionalnih razlag, zato je naloga vodij, da take zaposlene prepoznajo in jim dajo ustrezna pojasnila.

Kaj storiti?

Podjetja lahko veliko naredijo za zdravje svojih zaposlenih in so zato nagrajena z zdravimi in učinkovitimi zaposlenimi. Kateri so ukrepi, ki jih lahko v vašem podjetju začnete sprejemati že sedaj:

  • dogovorite se o pravilih o zdravju na delovnem mestu. Kateri ukrepi veljajo v primeru ko zbolimo.
  • Vodje ustvarite komunikacijo, ki bo transparentna in bo zagotavljala varnost za zaposlene.
  • Promocija zdravja na delovnem mestu naj vključuje duševno zdravje.
  • Zaposlene vključite v načrtovanje aktivnosti, ki bodo ustvarile bolj zdravo delovno okolje.
  • Vodje se z zaposlenimi vsaj enkrat mesečno pogovorite o pomembnosti zdravja in poudarite, da bolni zaposleni največ naredijo za podjetje, če najprej poskrbijo za svoje zdravje.

Kateri izmed zgornjih ukrepov se ne izvaja v vašem podjetju? Katerega izmed ukrepov lahko začnete izvajati že danes?

Bi prebrali še kakšno zanimivo vsebino na spodnje teme? Prijavite se na e-novice!

Želite biti obveščeni o vseh novostih?

PRIJAVA NA E-NOVICE!