duševno zdravje

5 ukrepov za duševno zdravje zaposlenih

Duševno zdravje posamezniku omogoča ustvarjalen prispevek družbi in vašemu podjetju. Zato poskrbite, da imajo vaši zaposleni ustrezno podporo in znanje, da ga ohranijo.

Promocija zdravja na delovnem mestu delodajalcem narekuje tudi skrb in promocijo zdravja na področju obvladovanja psihosocialnih tveganj. Psihosocialna tveganja lahko svoje posledice kažejo v daljšem časovnem obdobju, zato se velikokrat zdi, da nimajo vpliva na zdravje zaposlenih. A ko se začnejo kazati njihovi vplivi, so posledice drage in težje obvladljive.

OSHA – evropska agencija za varnost in zdravje pri delu opaža vse več bolniških odsotnosti, ki so povezane s slabim duševnim zdravjem. Zaposleni, ki imajo težave z duševnim zdravjem zaradi stigme, tega ne delijo s svojo okolico in je zato simptome šibkega duševnega zdravja težje prepoznati. Ravno zato je preventiva najboljši ukrep za ustvarjanje in ohranjanje duševnega zdravja.

Poskrbite, da ohranjanje duševnega zdravja postane prioriteta vašega podjetja in vaših zaposlenih.

5 ukrepov za duševno zdravje zaposlenih:

  • Poskrbite za ustrezen delovni čas.
  • Poskrbite za druženje med zaposlenimi.
  • Smotrno načrtujete cilje in roke za njihovo dosego.
  • Uvedite ustrezno usposabljanje in pridobivanje ustreznih kompetenc, s katerimi se bodo zaposleni, lahko soočali z vsemi izzivi.
  • Spodbujajte prostočasne dejavnosti svojih zaposlenih.

Promocija zdravja na delovnem mestu je odlična priložnost, da zaposlene začnete opremljati z veščinami, s katerimi bodo kos vsem tveganjem. Kompetence, ki vašim zaposlenim pomagajo do duševnega zdravja, so med drugimi tudi čustvena inteligenca, reševanje konfliktov, dobra komunikacija, obvladovanje stresa, ustvarjalnost in podobne. Razvoj kompetenc za lažje soočanje z izzivi delovnega okolja bo vaše zaposlene okrepilo in jim omogočilo dobre temelje za lasten razvoj in razvoj vašega podjetja.

Če v podjetju še nimate rešitve za zagotavljanje duševnega zdravja ali pa se vam zdi to pretrd oreh, izberite enega izmed naših paketov promocije zdravja na delovnem mestu in prepustite, da za duševno zdravje zaposlenih poskrbimo mi.

In ne pozabite, zdravi zaposleni so vaše največje bogastvo.