people-1

Najdi svojo iskro in prepreči izgorelost

Izgorelost je posledica dolgotrajnega stresa, ki pusti posledice v psihofizičnem stanju posameznika. Najpogostejši simptom je kronična utrujenost v povezavi z nespečnostjo, bolečinami v telesu in napadi tesnobe. Izgorelost je težava, v katero lahko hitro zaidemo, a je pot iz nje lahko dolgotrajna in zelo naporna. Ker želim, da ohranite svoj nasmeh in zavzetost za delo ter življenje vas vabim, da raziščete 5 področij notranje moči.

Ali stres upravlja vas ali vi stres?

Stres je raziskovalno področje marsikaterega znanstvenika in preučujejo ga tako psihologi, ekonomisti in tudi nevroznanstveniki. O stresu je veliko govora in zdi se kot, da je stres vse okoli nas, kot dejstvo. Pozabljamo pa na to, da smo mi tisti, ki stres lahko upravljamo. Zakaj občutimo stres? Stres občutimo kot razliko med pričakovanji glede posamezne situacije in njeno realnostjo. Stres je večji, kadar ob tem občutim nemoč ali pa na vsak način želimo spremeniti situacijo. Ko pa smo v notranji moči in znamo upravljati stres, lahko začnemo spreminjati lastne odzive in notranja stanja, ki se nam vzbujajo ob stresnem dogodku. Vodilo je, upravljajmo to, na kar imamo vpliv in če kje imamo vpliv je to pri svojih pričakovanjih, mislih, čustvih in predvsem v svoji akciji.

Poznavanje lastnih kompetenc

Ko smo v situaciji, ki ni takšna, kot bi želeli, so naša znanja, veščine in talenti glavno orožje. Ko stres želi ustvariti prepričanje, da smo se znašli v brezizhodnem položaju, so naše kompetence ključ do rešitve. Ko napade stres, se vprašajte:

  • Kaj vse znam, da lahko situacijo spremenim?
  • Katere veščine lahko uporabim, da se soočim s situacijo?
  • V čem blestim?
  • Kako to situacijo vidijo drugi?
  • Kaj bi bil moj nasvet, če bi bil moj prijatelj v tej situaciji?

Vztrajnost je poplačana, na zalogi jo imate dovolj

Ko iščemo rešitve iz stresne situacije se mnogokrat zgodi, da prva ideja ne obrodi sadov, kar prinese dodaten stres. Zato zbudite svojega notranjega otroka, ki kreativno preizkuša nove in nove ideje. Notranji otrok vam poleg kreativnosti lahko prinese tudi zdravo mero humorja, ki vam pomaga premagati stresne trenutke. Velikokrat stranke na coachingu, kjer obravnavamo temo stresa, rečejo: »joj saj bi se lotil izziva pa nisem dovolj vztrajen.« Takrat se meni, kot coachu prižgejo vse luči in začne se raziskovanje. Kaj pa ohranjanje neželene situacije, mar to tudi ne zahteva veliko vztrajnosti in energije? Zato vas pozivam, da si v situaciji, ki vam ni všeč in nekako ne najdete energije, da bi iz nje izstopili, postavite vprašanje: Koliko energije in fokusa od mene zahteva ohranjanje te situacije?

Čudežna besedica NE

V našem kulturnem okolju beseda NE velja kot žalitev in razočaranje. Čeprav se marsikdaj izkaže, da nihče ni užaljen ali razočaran, ko jo izrečete. Postavite si jasne prioritete in tudi časovne okvirje za vse svoje naloge in obveznosti. In kadar nečesa ne zmorete ali ne želite, imate vedno možnost in pravico reči ne. Tisti, ki težje izrekate to besedo, lahko uporabite dva malo bolj mehka načina za besedo ne. Lahko rečete: » ne zdaj, lahko pa…« in  izberete čas, ko vam ustreza. Ali pa rečete: » ne tako, lahko pa …« in izberete način, ki je bolj po vaši meri.

Prošnja ni znak šibkosti

Že naslov pove vse in zato o tem ne bi veliko pisala . Dodam lahko le to, da imejte ta stavek vsak dan v svojem zavedanju. Kadar česa ne zmorete ali ne veste, vprašajte. Prihranili si boste energijo in vse potencialne zaplete, ki bi se lahko pojavili.

Če boste vsak dan ozaveščali teh 5 področij, boste notranje postajali močnejši in zato veliko manj dovzetni za izgorelost.